Powered By Blogger

Link of the day

Din seria curse ilegale...in Rusia evident .

Girl of the day

RENNtech a construit cel mai rapid Mercedes-Benz SLR din lume

     Tunerii de la Renntech au făcut echipă cu Exotic Boutique, MaCarbon şi Platinum Motorsport şi au dezvoltat o versiune de 770 CP a lui Mercedes SLR, capabilă să parcurgă sfertul de milă în 10 secunde.
     Parcurge 402 metri cu demaraj de pe loc în doar 10.29 secunde. La finalul cursei de sfert de milă, SLR RENNtech are o viteză de 216 km/h. Pe scurt, modelul atinge peste 200 km/h în doar 10 secunde.


Crash Test

Cei de la Fifth Gear au realizat un crash test cu un Focus generatie mai veche, in care ne arata un impact frontal intr-un zid la 192 km/h.
Dash Berlin feat. Emma Hewitt - Waiting (Dabruck & Klein remix)


Headstrong feat. Shelley Harland - Helpless (Aurosonic Progressive remix)


Armin van Buuren presents Gaia - Stellar (original mix)

Draconidele pun stapanire pe cerul Romaniei

     Câte 60 de stele căzătoare pe oră se vor putea vedea în noaptea de sâmbătă spre duminică pe cerul României, când curentul de meteori Draconide ar putea avea o izbucnire de activitate, conform calculelor Organizatiei Mondiale de Meteori. Fenomenul va putea fi văzut din întrega Europă, dar şi din partea de vest a Asiei, însă România va fi "perfectă pentru observarea acestui eveniment", a declarat Jeremie Vauboillon, specialist în predicţii în cadrul IMCCE Paris.

     Potrivit informaţiilor furnizate de Observatorul astronomic, Draconidele apar atunci când Terra trece prin acelaşi loc prin care a trecut cometa 21 P/Giacobini-Zinner. De obicei, se văd două - trei stele căzătoare pe oră, însă mâine seară numărul acestora ar putea fi de cel puţin una pe minut, pentru că ne vom întâlni cu o parte densă în particule a locului prin care a trecut cometa între 1900 şi 1907.

     Evenimentul a mai fost observat şi în 1933, şi în 1946, când Pământul a trecut prin aceeaşi parte a traiectoriei cometei. Potrivit calculelor furnizate de Observatorul Astronomic, între ora 22.00 şi 3 dimineaţa ar trebui să fie văzute mai multe stele căzătoare care par a veni din constelaţia Draco, aflată nu departe de strălucitoarea stea Vega.
     "Este ceva foarte rar, este excepţional şi vă rog să nu rataţi această ocazie. Dacă aveţi bunici care au văzut curentul din 1946 sau din 1933 vă vor spune că este un eveniment unic în viaţă. Chiar trebuie să-l vedeţi, că este ceva ce nu vedem zilnic", a mai declarat, citat de Mediafax, Jeremie Vauboillon.

Steve Jobs a fost rapus de cancer

"Suntem profund întristaţi să anunţăm că Steve Jobs a decedat astăzi", se arată într-un scurt şi sec comunicat al consiliului de administraţie al companiei Apple. La numai o zi după lansarea celui mai nou produs al companiei pe care a fondat-o, Iphone 5, Steve Jobs a fost răpus de cancerul la pancreas de care suferea de ani buni.

"Geniul lui Steve, pasiunea şi energia lui au fost sursa a numeroase inovaţii care ne-au îmbogăţit şi ne-au îmbunătăţit vieţile. Lumea este nemăsurat mai bună datorită lui Steve", se arată într-un alt comunicat al Apple. 
În vara anului 2004, cofondatorul Apple a fost anunţat de medici că are o tumoare canceroasă la pancreas. Chiar dacă a reuşit să se refacă după primul şoc, efectele bolii nu au întârziat să apară, medicii fiind obligaţi în mai multe rânduri să spună că Jobs se confruntă cu "tulburări hormonale" şi "răceli", efecte adverse ale tratamentelor împotriva cumplitei maladii, care slăbesc sistemul imunitar.
În aprilie 2009, Jobs a făcut un transplant de ficat. Revenit în ianuarie 2011, la un an jumătate de recuperare, Jobs a anunţat că se retrage permanent "pentru a se concentra asupra sănătăţii sale", fără a preciza exact de ce boală suferă, informează Adevărul.
     Jurnliştii americani afirmă că boala lui Steve Jobs a recidivat, la începutul acestui an. Medicii oncologi, chestionaţi de presa americană, susţineau la acea vreme că geniul Apple "e în fază terminală, nu mai are muşchi nici pe fese, unde dispar ultimii", explică Adevărul.

Lamborghini VX7

     Constructorul italian de supercar-uri Lamborghini şi producătorul taiwanez de IT Asus au dat naştere unui nou laptop. Aceasta este cea de-a şaptea colaborare dintre cele două branduri, iar noua creaţie a fost botezată VX7.

     "Caroseria" lui Lamborghini VX7 a fost inspirată de design-ul supercarului Gallardo şi dispune de două bucăţi de piele pe suprafaţa cărora utilizatorii îşi pot odihni palmele. De asemenea, sigla producătorului italian a fost inserată pe carcasă, iar partea din spate a acestuia reprezintă o miniatură a posteriorului modelului Gallardo.
     Sub "capota" lui VX7 regăsim un procesor Intel Core i7 de 2.0 GHz cu Turbo Boost până la 2.9 GHz asistat de 16 Gb de memorie RAM DDR 3. Din toată această ecuaţie nu putea lipsi display-ul cu LED de 15.6 inch Full HD, unitatea optică Combo Blu-Ray şi două hard-disk-uri de 500 GB. Preţul pentru "supercar-ul" creat de Asus şi Lamborghini este pe măsură, în România fiind comercializat pentru suma de 9.000 lei.



Caracteristici tehnice

Ecran 15.6 inch, rezolutie 1920×1080 pixeli 
Procesor Intel Core i7-2630QM la 2Ghz, Turbo Boost pana la 2.9 GHz
Memorie RAM 16GB DDR3
Stocare 2×500 GB
Placă Grafică Nvidia GeForce GTX 460M
Conectică 1xVGA, 1xHDMI, 2xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, 1xRJ45, Card Reader 8-in-1
Reţea Ethernet Gigabit, Wi-Fi N, Bluetooth 2.1
Unitate Optică Combo Bluray
Dimensiuni 40.2 x 30.9 x 5~5.79cm
Greutate 3.82Kg
Sistem operare Windows 7 Ultimate

Nash & Pepper feat. Rogue Raven - Rain in Summertime (Mr K remix)

Armin van Buuren feat. Ana Criado - Down to love (Kyau & Albert remix)


Eco feat. Radmila - Change the world


Dash Berlin ft. Jonathan Mendelsohn - Better half of me (official video)

2161,5 km cu un plin !

     Doi norvegieni, Henrik Borchgervink şi Knut Withil, au decis să dovedească tuturor că Ford poate fi o alternativă ecologică şi economică mulţumită noii tehnologii ECOnetic.
     Cu doar 70 de litri de carburant în rezervor, doi norvegieni au parcurs un total de 2161 de kilometri la volanul unui Ford Mondeo ECOnetic cu motor diesel de 1.6 litri. 
     Punctul de plecare al expediţiei a fost portul Murmansk din Rusia, break-ul traversând apoi Norvegia, pentru a sfârşi fără combustibil în oraşul suedez Uddevalla. La finalul călătoriei, cei doi temerari au totalizat 2161,5 kilometri în doar 40 de ore de condus fără oprire.
     O asemenea autonomie a fost posibilă doar prin obţinerea unui consum mediu de numai 3.2 litri/100 de kilometri, cu 25% mai mic decât cel anunţat oficial de constructorul din Detroit.
     Se pare însă că rezultatul ar fi fost mult mai bun, cel puţin judecând după spusele lui Borchgervink. "Având în vedere condiţiile de drum dificile de la începutul traseului, în Rusia, şi mai apoi cei 1000 de kilometri parcurşi pe ploaie şi vânt puternic, în Finlanda şi Suedia, performanţa este cu atât mai impresionantă." 

Poza zilei :D